αξιολογηση βαδισησ και στασησ σωματος

Ένα μεγάλο ποσοστό γονέων εκφράζει τις ανησυχίες του, όσον αφορά την στάση του σώματος και τον τρόπο βάδισης του παιδιού τους. Στο παιδί τόσο η ανατομία του μυοσκελετικού συστήματος,όσο και το βάδισμα, αλλάζει με την ανάπτυξη. Εκείνο που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους γονείς είναι κατά πόσο αυτό που βλέπουν βρίσκεται εντός του φυσιολογικού ή όχι. Το εύρος φυσιολογικότητας είναι μεγάλο και πολλές φορές η αναπόφευκτη σύγκριση με άλλα παιδιά είναι μη αξιόπιστη. Καλούμαστε να αξιολογήσουμε λεπτομερώς με κλινική εξέταση ώστε να βεβαιωθούμε ότι το παιδί σας βρίσκεται μέσα στα προβλεπόμενα/επιτρεπτά επίπεδα.

Στόχος μας είναι να εξετάσουμε κατά πόσο ένα παιδί βρίσκεται μέσα στο εύρος φυσιολογικότητας ή όχι.Παιδιά, τα οποία παρουσιάζονται με φυσιολογικές παραλλαγές, συνήθως δεν έχουν συμπτώματα αλλά αυτό δεν ισχύει πάντοτε.Ένα παράδειγμα φυσιολογικής παραλλαγής είναι το περπάτημα προς τα έσω, το οποίο θεωρείται φυσιολογικό σε νεαρή ηλικία αλλά αν αυτό παραμείνει σε πιο μεγάλες ηλικίες, μπορεί να σημαίνει κάποια παθολογία, η οποία και να χρειάζεται αξιολόγηση και πιθανώς παρέμβαση από παιδορθοπαιδικό.

Τα παιδία, τα οποία βρίσκονται εντός του πλαισίου φυσιολογικότητας, δεν συνίσταται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία, παρέχουμε όμως συμβουλές στους γονείς και ενίοτε εάν το απαιτεί η περίσταση  παρακολούθηση ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν ξεφεύγουν  από το εύρος φυσιολογικότητας.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αυξημένο αριθμό παιδιών με σχετικά αθώα θέματα με τη στάση του σώματος, τα οποία όμως προκαλούν πόνο και κάποτε και λειτουργικά προβλήματα. Τα παιδιά, σε αυτές τις περιπτώσεις παραπέμπονται σε φυσιοθεραπεία και τους δίνονται οδηγίες για το σπίτι.


Οι φυσιοθεραπευτές μας αξιολογούν τον ασθενή και του παρέχουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση ή διάταση μυών, συμβουλές όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάθονται στο σχολείο και στήριξη στην κάθιση και την ξεκούραση.