Η εγκεφαλική παράλυση οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος πριν, κατά ή λίγο μετά την γέννηση του παιδιού. Η βλάβη αυτή είναι μόνιμη, όμως τα προβλήματα στα άκρα ή στον κορμό μπορεί να χειροτερεύουν κατά την ανάπτυξη του σώματος, λόγω αυξημένης σπαστικότητας με αποτέλεσμα την δημιουργία παραμορφώσεων.
Στην εγκεφαλική παράλυση, ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού, η θεραπεία η οποία προσφέρεται ποικίλει. Για τον λόγο αυτό σημαντικό είναι να πραγματοποιείται:
Δημιουργούμε μαζί με τους γονείς ένα ειδικά προσαρμοσμένο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο βασισμένο στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς. Σε συνεργασία επίσης, με φυσιοθεραπευτές στόχο έχουμε τη διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων του παιδιού, την ανεξαρτητοποίηση του, την προώθηση της κινητικότητας και την καλύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση όταν χρειάζεται.
Σε πρώτο στάδιο συνίσταται θεραπεία με φυσιοθεραπεία. Όταν με την φυσιοθεραπεία δεν ελέγχεται η σπαστικότητα ή θεωρούμε πως θα βοηθηθεί ο ασθενής, συνιστώνται:
Μελλοντικά, όταν η φυσιοθεραπεία και οι εκχύσεις βοτουλίνης δεν αρκούν για να ελέγξουν τα συμπτώματα του ασθενούς, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και συζήτηση με τους γονείς προχωράμε σε χειρουργική επέμβαση.
Με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, ο Δρ. Μιχάλης Ζένιος, ως κύριο στόχο του έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την καλύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς,με την διενέργεια μίας και μόνο χειρουργικής επέμβασης και διόρθωση όλων των παραμορφώσεων σε ένα στάδιο. Επεμβάσεις διενεργούνται στα μαλακά μόρια και στα οστά με στόχο τη διόρθωση παραμορφώσεων και την βελτίωση της κινητικότητας. Με μικρές τομές γίνεται με ακρίβεια διόρθωση όλων των παραμορφώσεων με στόχο την γρήγορη κινητοποίηση.
Πριν την χειρουργική επέμβαση ως προεγχειρητικό εργαλείο, πραγματοποιείται ανάλυση βάδισης του ασθενούς. Κατά την ανάλυση βάδισης, τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες (markers) στις αρθρώσεις του σώματος του ασθενούς, των οποίων η κίνηση καταγράφεται από έξι ειδικές κάμερες. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες του ασθενούς και να ανιχνεύσουμε καλύτερα το πρόβλημα. Το σύστημα μας παρέχει τις ακριβείς μετρήσεις για το εύρος κίνησης των κλειδώσεων του ασθενούς, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε το μέγιστο ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης.
Προ-εγχειρητικο βίντεο, όπου απεικονίζει ένα παιδί σε ανάλυση βάδισης πριν την διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης.
Μετεγχειρητικό βίντεο, όπου απεικονίζει το ίδιο παιδί σε ανάλυση βάδισης, μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης.
Σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση μεγίστης σημασίας είναι ο προ-συμπτωματικός έλεγχος για εξάρθρημα του ισχίου. To εξάρθρημα ισχίου είναι σύνηθες φαινόμενο σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, τα οποία είναι καθηλωμένα σε τροχοκάθισμα. Η πρόληψη της πάθησης είναι σημαντική για το λόγο ότι προλαμβάνει τον πόνο και σοβαρές παραμορφώσεις, όπως η σκολίωση. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό πραγματοποιείται προληπτικός έλεγχος ισχίων, με αποτέλεσμα τα ποσοστά εμφάνισης εκτοπισμού ισχίων να είναι στο ναδίρ. Για αυτό τον λόγο συνίσταται συστηματική κλινική εξέταση και ακτινογραφικός έλεγχος σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, τα οποία είναι καθηλωμένα σε τροχοκάθισμα.
Για αποφυγή εμφάνισης εξάρθρωσης ισχίων ο γιατρός, ανάλογα με την κατάσταση του εκάστοτε ασθενούς, μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες φυσιοθεραπείες ή ορθωτικά βοηθήματα, εκχύσεις βοτουλίνης ή χειρουργική επέμβαση για χαλάρωση των μαλακών μορίων. Όταν το εξάρθρημα της κεφαλής του μηριαίου ξεπερνά το 40% γίνεται χειρουργική επέμβαση με οστεοτομία μηριαίου και λεκάνης.
Οι εικόνες απεικονίζουν περιστατικό του Δρ. Ζένιου με εγκεφαλική παράλυση (non-walker), όπου παρουσιάστηκε με πόνο. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για ανάταξη και των δύο ισχίων με οστεοτομία λεκάνης και μηριαίου.