Οι Νευρομυικές παθήσεις αφορούν:
Αναφέρουμε μερικές από τις πιο πάνω παθολογίες:
1. Charcot Marie Tooth: Είναι πάθηση νευρολογικής φύσεως, η οποία προκαλεί παραμορφώσεις στα άκρα και στην σπονδυλική στήλη. Ο ορθοπαιδικός καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται στην βάδιση λόγω έντονων παραμορφώσεων στα πέλματα, όπως η παρουσία Κοιλοποδίας, όπου η ποδική καμάρα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η Κοιλοποδία έχει την τάση να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο η παραμόρφωση να διορθώνεται στα αρχικό στάδιο της παθολογίας όσο είναι εύκαμπτη, ούτως ώστε να αποφεύγονται μεταγενέστερες επεμβάσεις στα οστά, οι οποίες είναι πιο περίπλοκες και λιγότερο αποτελεσματικές.
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν περιστατικόμε παρουσία Κοιλοποδίας, το οποίο χειρουργήθηκε από τον Δρ. Ζένιο.
2. Αρθρογρύπωση: είναι ένα σπάνιο εκ γενετές σύνδρομο, το οποίο παρουσιάζεται μεπαραμορφώσεις σε πολλά μέρη του σώματος. Χειρουργική θεραπεία συνίσταται είτε μεανάταξη ισχίων όταν υπάρχει εξάρθρημα ισχίων, είτε με διόρθωση παραμορφώσεων. Ηαρθρογρύπωση σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται με ραιβοιπποποδία, όπου η θεραπεία πραγματοποιείται με την μέθοδο Ponseti. Στην κλινική μας έχουμε εφαρμόσει αρκετές φορές την μέθοδο Ponseti με θετικά αποτελέσματα αποφεύγοντας χειρουργικέςεπεμβάσεις.
3. Μυϊκή δυστροφία Duchenne (Duchenne Muscular Dystrophy (DMD):Η μυϊκή δυστροφία Duchenne είναι ένας σοβαρός τύπος μυϊκής δυστροφίας. Είναι η συνηθέστερη κληρονομική μυϊκή νόσος της παιδικής ηλικίας και επηρεάζει αγόρια και πολλές φορές παρουσιάζεται με λόρδωση, υπερτροφικούς γαστροκνήμιους και περπάτημα στις μύτες των ποδιών. Συνήθως τα παιδιά σε αρχικό στάδιο παρουσιάζουν φυσιολογική βάδιση και σε μετέπειτα στάδιο έχουμε χειροτέρευση της βάδισης.Καλούμαστε εκτός από την διάγνωση να αντιμετωπίσουμε και το περπάτημα στις μύτες των ποδιών είτε με ειδικούς ποδοκνημικούς νάρθηκες είτε με χειρουργική επέμβαση.
4.Νωτιαία μυϊκή ατροφία(Spinal MuscularAtrophy): Η Νωτιαία μυϊκή ατροφία οφείλεται στην απουσία ή μειωμένη παρουσία ενός γονιδίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της εντολής κίνησης από τον εγκέφαλο στους μύες. Διακρίνεται σε 4 τύπους ανάλογα με την έναρξη εκδήλωσης της νόσου. Περιλαμβάνει φάσμα παθολογιών, παρουσιάζεται με αδυναμία στα κάτω άκρα με κύρια προβλήματα στα ισχία με εξάρθρημα και στην σπονδυλική στήλη με παραμορφώσεις, όπως για παράδειγμα σκολίωση.Ο Δρ. Ζένιος έχει δημοσιεύσει άρθρο με μεγάλη έρευνα για την Νωτιαία μυϊκή ατροφία και εξάρθρημα ισχίου. (βλ.άρθρο)
5. Ατελής οστεογένεση: Αφορά πάθηση κατά την οποία τα παιδιά παρουσιάζονται με επαναλαμβανόμενα κατάγματα συνήθως χωρίς να υπάρχει σοβαρός τραυματισμός, λόγω παθολογίας των οστών. Η σοβαρότητα της παθολογίας διαφέρει από παιδί σε παιδί ανάλογα και με την ταξινόμηση της. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται εξειδικευμένες ορθοπαιδικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση καταγμάτων και τη διόρθωση και πρόληψη παραμορφώσεων.
Η εικόνα απεικονίζει περίπτωση με σοβαρής μορφή ατελή οστεογένεση, όπου
χειρουργήθηκε από τον Δρ. Ζένιο και τοποθετήθηκαν τηλεσκοπικοί ήλοι σε όλα τα οστά των κάτω άκρων
6. Δισχιδής ράχη (spina bifida): είναι αποτέλεσμα δυσμορφίας που αναπτύσσεται στην σπονδυλική στήλη των εμβρύων κατά την διάρκεια της κύησης, μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα του ατόμου και χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού στη σπονδυλική στήλη. Όσο πιο ψηλά στον νωτιαίο μυελό αναπτύσσεται η δυσμορφία τόσο πιο σοβαρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Τα ποσοστά εμφάνισης της μειώνονται παγκοσμίως, λόγω χορήγησης φολικού οξέος στις έγκυες. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να παρουσιάζονται κάποια περιστατικά με την πιο πάνω πάθηση με περιφερειακές νευροπάθειες στα κάτω άκρα Σύνηθες προβλήματα που παρουσιάζουν αφορούν τα πέλματα που χρήζουν θεραπεία, άλλοτε με νάρθηκες και άλλοτε με χειρουργικές επεμβάσεις Στόχος η καλύτερη κινητοποίηση του ασθενούς, αποφυγή και διόρθωση παραμορφώσεων.
Σε όλες τις περιπτώσεις το κάθε παιδί αξιολογείται προσεκτικά, ούτως ώστε αναγνωριστούν οι αδυναμίες και χαρτογραφηθεί η ικανότητα του εκάστοτε παιδιού για παροχή της καταλληλότερης θεραπείας και ο εντοπισμός ενδεχόμενων παραμορφώσεων στα άκρα ή/και στην σπονδυλική στήλη, Μετά την εμπεριστατωμένη αξιολόγηση δίνονται οδηγίες και συμβουλές, όσον αφορά φυσιοθεραπεία, νάρθηκες και βοηθήματα για καλύτερη κινητοποίηση, ανάλυση βάδισης αν είναι απαραίτητο, και χειρουργική παρέμβαση όταν αυτή απαιτείται, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.